Praga to piękne miasto, do którego przez cały rok przybywają licznie turyści z całego świata. Także Polacy bardzo chętnie wybierają się do Pragi, aby zobaczyć nie tylko piękne zabytki i atrakcje, ale również, by zjeść pyszne regionalne dania i napić się znakomitego piwa.
Praga – co warto zobaczyć?
W Pradze jest wiele miejsc, które trzeba zobaczyć. Jednak jeden wyjazd może być niewystarczający. Oczywiście są miejsca, które zna każdy, ale jest także wiele ciekawych zakamarków, które wzbudzają zachwyt. Pierwsza wizyta w Pradze powinna przede wszystkim skupić się na najważniejszych zabytkach i tak warto rozpocząć zwiedzanie od praskich winnic. Widok nie jest gorszy niż w Toskanii, a wino znakomite. Choć Czechy słyną z pysznego piwa, to w słoneczny dzień warto wybrać się do jednej z winnic i na jednym ze wzgórz podziwiać widoki przy lampce pysznego trunku. Trzeba zobaczyć także Stare Miasto. Na Starym Rynku praktycznie o każdej porze roku można spotkać turystów. Piękne zabytki, kościoły, Ratusz Staromiejski z astronomicznym zegarem i wiele restauracji, w których można spędzić wiele godzin. Na pewno każdy słyszał także o moście Karola, na który warto udać się podczas wschodu słońca.
Restauracje Praga – co trzeba zjeść?
Obowiązkowo będąc w Pradze, należy odwiedzić kilka restauracji i skosztować praskich specjałów. Można zacząć od śniadania. W większości lokali serwowane są bagietki lub bułeczki, które można zjeść z salami, serem, w wersji wege i mięsnej. Można taką kanapkę podgrzać i wziąć na wynos, aby szybciej rozpocząć zwiedzanie. Restauracji w Pradze jest bardzo dużo, a menu najczęściej można znaleźć przed lokalem na standzie. Można udać się do Pasta Fresca, Vytopnej lub Karlowa 30. Warto na pewno wejść do Vytopnej, w której zainstalowane są tory kolejowe, którymi podawane jest jedzenie do stolików. Wygląda to niebanalnie i na pewno zrobi wrażenie na każdym. Dobrze jest spróbować tradycyjnych czeskich potraw i tak na pewno trzeba zacząć od knedlików, które najczęściej podawane są z gulaszem mięsnym lub sosem. Dodatkowo duszona kapusta i czeskie piwo. Czeska kuchnia słynie także ze smażonego sera, który jest doskonałym daniem nie tylko dla wegetarian, ale także miłośników mięsnych dań. Na deser można zjeść kołacz. Trdelnik pochodzi ze Słowacji, ale zyskał tak dużą popularność w Czechach, że nieco zmodyfikowano przepis i stał się jednym z częściej jadanych deserów. Trdelniki można znaleźć praktycznie w całej Pradze i to nie w restauracjach, ale na stoiskach, które rozstawione są praktycznie na każdym kroku.
Dlaczego warto wybrać się do Pragi?
Stolica Czech jest pięknym miejscem nie tylko na wypad weekendowy, ale na spędzenie dłuższego urlopu. Można zobaczyć wiele ciekawych atrakcji, spędzić miło czas, a przy tym skosztować pysznej czeskiej kuchni. Dobrze jest przygotować sobie wcześniej plan zwiedzania, aby można było zobaczyć, jak najwięcej miejsc. Dobrym rozwiązaniem jest wykupienie wycieczki wraz z przewodnikiem, który dokładnie opowie o najważniejszych zabytkach. Jest też wiele nietypowych miejsc, które trzeba odwiedzić.