czeskagospoda.pl

Blog tematyczny o turystyce, kuchni, zdrowiu oraz sporcie.

Kuchnia

Knedliki czeskie przepis do przygotowania w domu

Knedliki czeskie przepis do przygotowania w domu

Klasyczną potrawą w Czechach są knedliki czeskie przepis jest stosunkowo prosty, dlatego każdy powinien umieć je przyrządzić.

Czym są knedliki?

Skosztować knedlików mogli na pewno ludzie, którzy byli na wakacjach w Republice Czeskiej. Można śmiało powiedzieć, że jest to nieodłączny element kuchni czeskiej. Oczywiście nie wszystkim mogą przypaść do gustu, ale warto ich przynajmniej spróbować. Dostępnych jest wiele rodzajów, ale knedliki bułczane są zdecydowanie najpopularniejsze. W tym artykule wyjaśnimy, jak przygotować tradycyjne czeskie knedliki. Oprócz knedlików bułczanych można jeszcze wymienić ziemniaczane. W Polsce dużym uznaniem cieszą się knedliki z gulaszem oraz pieczenią. W Czechach mówi się na odwrót, więc można spotkać tam gulasz z knedlikiem oraz pieczeń z knedlikiem.

Należy pamiętać, że dodatkiem skrobiowym do dania jest właśnie knedlik. Tak samo w Polsce nie mówi się ziemniaki z kotletem, a kotlet z ziemniaki. Nie jest trudno zrobić czeskie knedliki, dlatego nawet mało doświadczone i początkujące osoby powinny sobie z tym poradzić. Warto dodać, że knedliki bułczane idealnie pasują do pieczeni z sosem oraz gulaszu. Łatwo łączą się także z innymi elementami dania, ponieważ bardzo dobrze wchłaniają wszelkie płyny. Najpierw należy pokruszyć drożdże na małe kawałki. Później trzeba wsypać je do miski i dodać ciepłe mleko oraz cukier. Taką masę najlepiej pozostawić na kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt minut. Tak przygotowany rozczyn można dodać do mąki oraz bułek pokrojonych w drobną kostkę. Do całości trzeba jeszcze dodać jajka, sól i mleko. Potem wystarczy wyrobić gładkie ciasto i odłożyć je do wyrośnięcia na przynajmniej 30 minut. Należy pamiętać, żeby naczynie przykryć ściereczką. Następnie formujemy wałki, które trzeba gotować przez około 25 minut. Po ugotowaniu knedliki można odstawić na parę minut oraz ponakłuwać. Dzięki temu odejdzie z nich para i będą szybciej gotowe do spożycia. Można je pokroić na plasterki lub jeść w całości.

Przygotowanie knedlików

Oprócz knedlików bułczanych można jeszcze przygotować knedliki ziemniaczane, które są równie smaczne i popularne. Do przygotowania knedlików ziemniaczanych potrzebne będą 2 jajka, 250 g mąki krupczatki, sól, 1 kg ugotowanych ziemniaków w skórce oraz 150 g kaszy manny. Na początku należy oczywiście ugotować ziemniaki. Potem trzeba odstawić je do ostygnięcia i zdjąć skórkę. Dodajemy do nich kasze mannę, mąkę oraz jajka. Z tak powstałej masy można wyrobić idealnie gładkie ciasto. Powstałe ciasto należy rozdzielić na kilka części i uformować rulon. Po ugotowaniu można je pokroić na plasterki. Warto mieć na uwadze, że na różne sposoby mogą być podawane knedliki. W Czechach zazwyczaj podaje się knedliki z pieczenią, wieprzowiną lub gulaszem wołowym. Możliwości jest jednak zdecydowanie więcej, dlatego można testować różne wariacje. Knedliki to bardzo ciekawa alternatywa dla ziemniaków. Mają specyficzny smak i aromat, dlatego trzeba je po prostu lubić. Same w sobie potrafią mocno zapchać, dlatego warto posiadać do nich jakiś sos. Po przeczytaniu tego artykułu powinieneś już wiedzieć, jak przygotować knedliki czeskie.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.